Rabiës

Hondsdolheid of Rabiës

Hondsdolheid is een dodelijke ziekte die niet in ons land voorkomt, maar wel meegenomen/opgelopen kan worden in het buitenland.

Oorzaak hondsdolheid

Rabiës is het virus dat hondsdolheid veroorzaakt. Vrijwel elk zoogdier kan de ziekte oplopen. In Europa komt dit vooral door vossen en vleermuizen.

Het Rabiësvirus dat vleermuizen met zich meebrengen is een andere vorm van Rabiës, maar wordt net zo goed overgedragen op mensen, katten en honden.

Symptomen hondsdolheid

Rabiës begint met vage klachten, zoals huisdieren:

 • zijn niet lekker;
 • krijgen koorts;
 • krijgen slik- en ademhalingsproblemen;
 • vermageren;
 • hebben speeksel dat uit de bek loopt (in een later stadium).
 • vertonen ander gedrag dan normaal:
  • ze kunnen mensen aanvallen;
  • ze veranderen van karakter;
  • ze gaan zwerven;
  • ze gaan ‘onzeker’ lopen;
  • ze worden minder schuw.

Bang voor drinken door Rabiës

Een typisch verschijnsel bij Rabiës is watervrees; het dier heeft dorst, maar tijdens het slikken een enorm pijnlijke kramp in de slokdarm en keel. Om deze reden mijden ze water.

De klassieke verschijnselen als agressie en watervrees uiten zich bij elk dier anders. Een dier met hondsdolheid kan door het virus in coma raken en uiteindelijk komen te overlijden.

Diagnose en behandeling hondsdolheid

Het rabiësvirus nestelt zich in zenuwweefsel, waarna het de typische verschijnselen veroorzaakt.

Als het virus door een wond in het lichaam komt, kan het nog behandeld worden vóórdat het virus het zenuwstelsel bereikt.

Dit is een preventieve behandeling en wordt alleen uitgevoerd als er een sterk vermoeden bestaat dat het dier in contact is geweest met een besmet dier.

Wanneer er te laat wordt ingegrepen, komt zowel dier als mens te overlijden aan Rabiës. Het is dus niet meer te verhelpen.

Voor een dierenarts is Rabiës moeilijk vast te stellen bij dieren. Vervelend genoeg wordt pas na het overlijden van een dier duidelijk dat het om Rabiës ging door de hersenen te onderzoeken.

Mocht er een situatie ontstaan dat u zelf mogelijk bent blootgesteld aan Rabiës, dan moet u de wond direct uitwassen met zeep en ontsmetten met alcohol.

En natuurlijk direct uw arts bellen.

Vaccinatie tegen hondsdolheid

Gelukkig is hondsdolheid te voorkomen. Een vaccinatie geeft een honderd procent garantie tegen Rabiës. In Nederland komt hondsdolheid niet voor en hoeft u uw hond of kat niet in te enten.

Vaccinatie tegen hondsdolheid is wel verplicht wanneer u met uw hond of kat naar het buitenland gaat. Een hond mag vanaf drie maanden worden ingeënt tegen hondsdolheid (een geldig certificaat is vereist).

De inenting is na 21 dagen optimaal werkzaam en rechtsgeldig.

Na drie jaar beschermt de vaccinatie niet meer tegen Rabiës en moet bij een reis naar risicogebieden met uw hond of kat een nieuwe prik gehaald worden.

Een hond jonger dan twee maanden mag dus niet naar het buitenland. Deze regel is bedoeld om import van puppy's met Rabiës uit het oosten van Europa te voorkomen.

De regels per land rond Rabiës verschillen. Bekijk daarom even de site van het Landelijk Informatie Centrum voor Gezelschapsdieren voordat u de grens overgaat met uw huisdier.