Voedselallergie

Voedselallergie:

Voedselallergie is een overmatige reactie van het immuunsysteem op bepaalde componenten in het voer: de allergenen. Dieren die overgevoelig zijn voor deze allergenen krijgen daardoor huidklachten (jeuk en ontsteking) of maag/darmklachten (braken, diarree, winderigheid).

Katten met huidklachten door voedselallergie krijgen jeuk. De hoeveelheid jeuk varieert van matig tot heftig. Door krabben, bijten en likken kunnen de huidklachten verergeren. Vaak worden de problemen ook nog gecompliceerd door een ontsteking met bacteriën en gisten: een microbiële huidontsteking.

Met behulp van een eliminatiedieet kunnen we vaststellen of een kat voedselallergie heeft. Als het zeker is dat een kat voedselallergie heeft, moet hij de rest van zijn leven een passend onderhoudsvoer krijgen. De kat heeft een allergie/overgevoeligheid voor 1 eiwit, niet voor alle eiwitten.

Wat is het verschil tussen voedselallergie en voedselovergevoeligheid?

Voedselovergevoeligheid is een overkoepelende term voor abnormale reacties op bestanddelen in het voer. Hieronder vallen zowel allergische reacties (voedselallergie) als niet-allergische reacties (voedselintolerantie).

Deze twee typen reacties kunnen dezelfde klachten veroorzaken en zijn in de praktijk niet of nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Hoewel het bij katten waarschijnlijk in het grootste deel van de gevallen om een allergische reactie gaat, kunnen we dat niet echt bewijzen. Daarom spreken we bij ongewenste reacties op voedselbestanddelen liever van voedselovergevoeligheid. In praktijk worden de termen voedselovergevoeligheid en voedselallergie echter vaak door elkaar gebruikt.

 

Waardoor ontstaat voedselallergie?

Voedselallergie is een overmatige reactie van het immuunsysteem op bepaalde bestanddelen in het voer. De stoffen die deze overgevoeligheidsreactie kunnen opwekken heten allergenen.

Allergenen zijn meestal algemene basisbestanddelen van diervoeders. Uit onderzoeken is gebleken dat honden het meest gevoelig zijn voor rundvlees, zuivelproducten, soja, kippenvlees, maïs en eieren. Deze allergenen blijven na het invriezen, verwerken en koken nog steeds immunologisch actief. Voor gevoelige dieren zijn maar weinig allergenen nodig om een reactie op te wekken. De allergenen worden door de darmwand opgenomen en komen dan in contact met het immuunsysteem. Bij dieren die overgevoelig zijn voor deze allergenen komen daardoor bepaalde stoffen vrij die huidklachten (jeuk en ontsteking) of maag/darmklachten (braken, diarree, winderigheid) veroorzaken.

Welke klachten krijgt een kat door voedselallergie?

Katten met huidklachten door voedselallergie krijgen jeuk. De hoeveelheid jeuk varieert van matig tot heftig. Door krabben, bijten en likken kunnen de huidklachten verergeren. Vaak worden de problemen ook nog gecompliceerd door een ontsteking met bacteriën en gisten: een microbiële huidontsteking.

De klachten komen het meest voor op de poten, de oksels, de liezen, rond de anus, de romp en de oren, maar kunnen in principe overal op het lichaam voorkomen. Soms is een steeds terugkerende oorontsteking het enige probleem.  Bij 15% van de dieren met huidklachten kunnen daarnaast maag-darmklachten optreden.

 

De klachten kunnen op alle leeftijden ontstaan, maar bij het grootste deel van de katten beginnen de problemen al op jonge leeftijd. Heeft een kat eenmaal voedselallergie ontwikkeld, dan houdt hij dat levenslang; hij groeit er niet overheen.

Hoe weet je of een kat voedselallergie heeft?

Met behulp van een eliminatiedieet kunnen we vaststellen of uw kat voedselallergie heeft. Een eliminatiedieet is de enige manier om voedselallergie bij katten vast te stellen: bloedonderzoek is hiervoor bij de kat namelijk niet betrouwbaar!

Er zijn in principe drie dieetmogelijkheden:

  • zelfbereid dieet
  • hydrolysaatvoeder
  • dieetvoeder op basis van een unieke eiwitbron
    • Virbac HPM Cat Hypoallergy Insect A1
    • Virbac HPM Cat Hypoallergy HFP A2