Uierontsteking

Uiergezondheid

Als praktijk besteden we hier op diverse manieren aandacht aan de uiergezondheid. Via de bedrijfsbegeleiding kunnen we de getallen (bv MPR) rondom uierontsteking bespreken, de droogstand evalueren en aanvullend onderzoek doen om te zien of de ingestelde behandelingen voldoende werken.

Behandeling Uierontsteking (Mastitis)

Uierontsteking wordt tegenwoordig geclassificeerd in:

  • Graad 1 : alleen afwijkende melk
  • Graad 2 : afwijkende melk + afwijkend kwartier (warm, rood, pijnlijk en gezwollen)
  • Graad 3 : algeheel zieke koe

Voor de behandeling van graad 1 & 2 is het enkel toegestaan om gebruik te maken van een 1e keuze uierinjectorUbropen of Orbenin Lactation. In geval van een graad 3 uierontsteking mag u 2e keuze injectoren direct inzetten; Avuloxil, Ubrolexin, Mastiplan of Albiotic. 1e keuze injectoren werken namelijk niet tegen E.coli & Klebsiella, die vaak de oorzaak zijn van graad 3 uierontsteking, waardoor het direct inzetten van een 2e keuze injector toch noodzakelijk is om de koe goed te behandelen. Door regelmatig melkonderzoek uit te voeren, weet u welke kiemen op uw bedrijf een rol spelen en kunt u “veilig” 1e keuze antibiotica inzetten. In uw bedrijfsbehandelplan staan de Antibiotica die bij uw bedrijf passen, mocht u twijfelen dan kunnen we dit bespreken en zonodig aanpassen.

Wat kunnen wij voor uw betekenen?

  • Bedrijfsspecifieke advisering
  • Melkonderzoek: (Celgetal), Bacteriologisch Onderzoek (BO) en Gevoeligheidsbepaling (ABG)
  • Therapie evaluatie
  • Droogstand evaluatie
  • Vaccineren tegen uierontsteking

Kijk ook eens op Uiergezondheids Wijzer voor enkele aandachtspunten.

Melkonderzoek

Om te bepalen welke bacteriën een rol spelen op uw bedrijf is het advies om regelmatig melkmonsters te laten onderzoeken. Met behulp van Bacteriologisch Onderzoek (BO) en de Gevoeligheid (ABG) is vast te stellen of de ingezette therapie de juiste is voor de gevonden bacterie. Daarnaast zegt het melkonderzoek welke kiem op het bedrijf speelt en geeft dit handvatten om preventief hier iets tegen te doen. Om een betrouwbaar melkonderzoek uit te voeren is het belangrijk om een steriel melkmonster te nemen, zie onderstaande video.

Het onderzoeken van de melk (uitgezonderd celgetal bepaling) doen wij in ons eigen laboratorium.